Dan Hylander

Dan Owe Michael Hylander, född 21 juni 1954 i Malmö, är en svensk låtskrivare, sångare, gitarrist och producent.

Biografi

1954

Född i Malmö. Mamma ensamstående servitris.

1959

Lärde sig själv läsa i hemlighet för att överraska mamma. Köpte sina första två grammofonskivor: ”King Creole” och ”Rock-Fnykis”. Något som senare befanns väldigt lustigt av Martin Ljung, Elvis var och förblev lyckligt ovetande.

1960

Fick sin första gitarr, en Bjärton som blev långlivad.

1962

En av huvudrollerna i Julkalendern ”Tomtarna i Storskogen” ”Barnens favorit”

1963

Beatlesfrisyr avslutade effektivt skådespelarkarriären. ”Såg ju ut som en flicka…”

1964

Började att ta gitarrplinket på allvar.

1965

Tog gitarrlektioner men slutade då hans lärare inte ville använda Dans nyinköpta Bob Dylannotbok som kurslitteratur. Idolerna var annars Small Faces men de fanns inte i nothäfte.

1966

Skrev sin första låt ”I’m going away for a long, long time”. Upptäckte att det var mycket enklare att skriva egna sånger än att lära sig andras. Låten framfördes live av Karlshamnsbandet ”The Fantasy” på flera ungdomsgårdar. Ofantligt lokal hit.

1967

Sympatiserade med hippierörelsen och slutade helt att klippa håret.

1970

Första resan till våren i Paris väckte reslusten på allvar. Blev angripen av en polisman då han gjorde ”peacetecken” bakom dennes rygg. Bildbevis finns. Började spela upp sina sånger för kamrater och upptäckte, till viss förvåning, att de ville höra dem igen.

1971

Liftade under sommaren till London och vidare till Readingfestivalen för att lyssna på Genesis. De ställde in. Fick nöja mig med Wishbone Ash, Terry Reid, Ian Matthews, Colosseum, Rory Gallagher, Osibisa, Sha Na Na, Al Kooper m.fl. Bodde i ett par dagar i ett rivningshus i East End där han träffade en sliten man som påstod sig ha skrivit ”The Honeycombs” megahit ”Have I the right”. Han hade sålt rättigheterna till Joe Meek för £15. Tyckte fortfarande att det var hans livs bästa affär.

1972

Lärarstrejk. Dan ombads att underhålla eleverna i skolaulan och satte ihop sitt första egna band för att göra sin första riktiga spelning. I bandet ingick bl.a. en flöjtist som kom att bli en god vän ända fram i nutid. Mikael Wiehe. Han uppmanade Dan att skriva allt på svenska, tidigare hade han växlat mellan det och engelska. Det var Pugh som hade visat att svenska inte var liktydigt med Svensktoppen.

Fick efter framträdandet erbjudande om att bli medlem i symfrockbandet ”White” och tackade omedelbart ja. Turnerade mycket i Skåne och Danmark. Bl.a. förband till nystartade ”Gasolin” på anrika klubben ”Revolution” i Köpenhamn. Gasolin spelade 45 min. White 4X45. Sista set 04.00-04.45. Dan tänkte ta sabbatsår från åk 2 p.g.a. en planerad Danmarksturné. Turnén ställdes in och Dan kom snällt tillbaka till skolan i september.

1973

Dan går ut gymnasiet och får ett stipendium från Skånes näringsidkare. De såg honom som en kommande kraft inom näringslivet.

1973-74

Stipendiaten använder pengarna till att resa landvägen till Indien. Med på resan är bl.a. dåvarande flickvännen Elisabeth Rynell samt ett par till. De fyra liftade, bussade och luffade genom Danmark, Tyskland, Österrike, Italien, Jugoslavien, Grekland, Turkiet, Iran, Afghanistan och Pakistan för att slutligen nå målet. De befann sig på resande fot i drygt 10 månader. Bjärtongitarren följde med, om än nu stålsträngad. Ett år skulle de ha varit ute men p.g.a. dödsfall i familj och sjukdomar så fick de flygas hem lite tidigare. Dan fick då det tvivelaktiga nöjet att flyga med Aeroflot över Himalaya för att sedan vistas 48 timmar i Moskva. Utan visum. Med midjelångt hår och indiska kläder väckte han en viss uppmärksamhet på Röda torget.

1974-76

Läser två terminer Litteraturvetenskap i Lund, mest för att få läsa böcker och få betalt för det. Startar parallellt ”Ray Montana and his Moonlight Boys”. Ett akustiskt rockband med vissa jazzinfluenser. Bandet som radiodebuterar hos Bengt Grafström tillsammans med Colosseum innehåller bl.a. skolkompisen Ale Möller. Rocken tar alltmer överhanden och i hans band finns bl.a. Håkan Nyberg och legenden ”Fjellis” Fjellström. Bandet blev lite för bra så kompisen Björn Afzelius ”lånar” stora delar av det. Bandnamnet förkortas och försvenskas till Raj Montana Band.

Den ende ständige medlemmen är Dan som skriver och sjunger allt material. Dan fortsätter dock med att lifta Europa runt och fäster sig vid många platser. Inte minst Barcelona. I Amsterdam blir han en gång pank och bestämmer sig för att spela på gatan. Han lägger fram sitt gitarrfodral med sina sista mynt i och sätter sig för att stämma gitarren. Då kommer polisen och beslagtar gitarr och pengar.

Adjö Bjärton.

1977

Köper en Martingitarr. Startar skivbolaget Amalthea tillsammans med bl.a. Wiehe och Afzelius. En av de första skivorna som görs är Dan och RMBs debutsingel, ”Dalit Panther” med en text inspirerad av ett möte i Bombay. Kritiken är positiv.

1978

Första albumet släpps och möts av god kritik om än måttlig försäljning. I det politiserade klimatet framstår dock Dan som en udda fågel och får kritik för att vara alldeles för personlig i sina texter. ”För mycket relationer och trasproletariat och för lite klasskamp” säger någon som får förbli anonym. RMB turnérar flitigt i Sydsverige och bygger efterhand en trogen publik. Stockholmspremiären görs på Mosebacke för ett femtiotal betalande.

1979-80

Dan spelar in sitt andra album under Raj Montananamnet. Han använder nu samma band som han hade 75-76. Bakgrunderna görs i Skåne men alla pålägg och mix i Stockholm. I kören ingick bl.a. Py Bäckman, Mikael Rickfors och Mats Ronander, tre personer som kommer att förbli vänner och medmusiker ända fram i nutid. På percussion hörs Peps Persson. ”Döende oskuld” blir det mediala genombrottet. Skivan säljer i början långsamt men ökar steg för steg och är i dag sedd som en ”klassiker” och flera av sångerna dyker fortfarande upp i Dans repertoar. Bl.a. ”Höst” och ”Från en till en annan”. I samma veva blir Dan och Py ett par och under vintern flyttar han till Stockholm, eller rättare sagt till Jakobsberg. Då de bestämmer sig för att turnera tillsammans så bestämmer sig Dan för att särskilja sig från sitt gamla ”alias” och konstellationens namn blir ”Py Bäckman, Dan Hylander & Raj Montana Band. RMB blir nu ett Stockholmsband. Med från början är Pelle Alsing och David Carlson, efterhand ansluter Clarence Öfwerman och Ola Johansson. Organisten Hasse Olsson är med på inspelningar och Stockholmsgig men hans Hammond o Leslie är för tunga att släpa runt i landet. Nu börjar turnerandet på allvar. 1980 producerar Dan även album med Kal P Dal och Py Bäckman samt en singel med new waveband ”Louise & The Porny Peas”.

1981

Nu kommer det kommersiella genombrottet med albumet ”September”. Plattan innehåller bl.a. radiohissen ”Farväl till Katalonien” och ”Solregn”. Den debuterar överraskande på försäljningslistans plats 19 och klättrar sedan vecka för vecka tills att den når plats 11. Dan, Py & RMB är nu Sveriges hårdast turnerande band. Genombrottet är totalt i syd där publikrekorden haglar. Albumet får också väldigt bra kritik liksom konserterna.

1982

Nu gör konstellationen något ovanligt. Man gör en stor turné med nästan uteslutande nytt och oinspelat material. Svängen avslutas med tre konserter i Malmö som spelas Av detta material görs syskonskivorna Dans ”Bella Notte” och Pys ”Belle de jour”. Omslagen är gjorda av samma bild och fungerar som ett pussel. ”BdJ” var Pys första platta på svenska och Dan skrev alla texterna och producerade. ”Bella Notte” nådde topp 5 och blev Dans första guldskiva (50.000ex) och är alltså något så ovanligt som ett livealbum med helt nya låtar. Turnébussen rullar vidare och är nu stor nog för Hasse Olsson.

1983

”Calypso” fortsätter den stigande trenden i skivförsäljningen och når plats 3 på topp-listan. Låtar som ”21/3” ”Vykort, vykort”, ”Vildrosor och tistlar” och ”Längtans blå hotell” fyller konsertlokalerna och albumet säljer 25-30.000 mer än det förra.

Dan är nu också sedan ett par år en ganska flitig gäst i TV. Turnéerna blir allt större och under året ansluter sig även Anne-Lie Rydé till sällskapet som körsångerska/gästartist. I slutet av året vinner Dan och Py & RMB Aftonbladets Rockbjörn som ”årets svenska band”. ”Calypso” får 5 Plus i Aftonbladet och 4 Getingar i Expressen.

1984

Dans största år som artist. ”Skuggor i skymningen” blir (tillsammans med ”Diggiloo-Diggiley”) sommarens största svenska hit och på hösten blir det mycket ”Svart kaffe”. Albumet ”…om änglar och sjakaler” säljer platina med råge och parkerar på listans andraplats. Nu ryker publikrekorden i hela landet och vissa står sig fortfarande. Sommarturnén på arenor och folkparker avlöses av en längre höstturné i utsålda ishallar. Succéåret avslutas med att Dan får sin andra Rockbjörn, nu som ”årets svenska manliga artist”.

”…om änglar och sjakaler” får 5 Plus i Aftonbladet och 5 Getingar i Expressen. I slutet av året upplöses Raj Montana Band. Något som beslutats redan året innan.

1985

Året var tänkt som ett semesterår efter 10 års ivrigt turnerande. Niels Jensen ringer och vill att Dan producerar hans nya album. Dan tackar ja men vill inte göra det ensam så han ringer RMB-pianisten Clarence Öfwerman och ber om hjälp. Följden blev Clarences första producentjobb. Resten är historia. Under hösten ringer Mikael Wiehe till Dan och föreslår att de ska göra något i Sverige som matchar LiveAid. Dan tycker att det är en bra idé men tycker också att det i så fall måste vara en gala där alla svenska artister är välkomna. Under mer än 10 år har musiksverige varit uppdelat i ”kommersiella” och ”progressiva” band/artister. Förutsättningen för att han ska ställa upp är att den muren rivs, om så bara för de kvällarna och den goda sakens skull. Mikael håller med och Dan ger honom Tomas Ledins telefonnummer.

Resten är återigen historia.

ANC-galan blev en dundrande succé och förenade artister som aldrig förut stått på samma scen. Vid galan gjorde Dan, Py & RMB en kort men bejublad återförening. Inte minst uppskattat av Olof Palme som trängde sig igenom pressuppbådet och fram till en chockad Dan för att berätta hur bra han hade tyckt att det var. Under året skriver Dan och Clarence musiken till kultTVserien ”Åshöjdens BK”. Singeln ”Babels torn” spelas flitigt på radio.

Under året visar SVT ett 90-minutersprogram från konserterna i Stockholm 1984. Det materialet ges även ut på livedubbeln ”Tele-Gram – Långt farväl”

1986

Nya tider.Fria tider.

Dan bildar sitt nya band ”Kosmonaut” med dubbelt av allt. På scen var det 12 personer. Bl.a. en dansk/amerikansk kör som sjöng fonetiskt. Skivan ”Kung av onsdag” lät inte som något annat Dan gjort förut och innehöll idéer som han länge velat realisera men som inte passade RMB. Singeln ”Älskade främling” ligger på Sommartoppen, albumet topp 5 och sommarturnén blir en publikframgång. Mest uppmärksammad blir dock Palmehyllningen ”Om än biten av frosten”. Det hårda, syntiga soundet alienerar dock en del av den gamla publiken. Trots det säljer skivan guld. Under våren åker Dan, Py, Eva Dahlgren och Tomas Ledin på en resa till gränsstaterna i södra Afrika. Man besöker beskickningar, SIDA och ANC i Zambia, Zimbabwe, Tanzania och Kenya: Mötet med Afrika blir både en chock och en energikick. De fyra bildar ”Lake Baringo Band”. En konstellation som vi fortfarande väntar att höra något ifrån. Samtliga medverkar dock på ”Kung av onsdag” som får 5 Plus i Aftonbladet.

1987

Afrikaturné. Under våren gör Dan tillsammans med bl.a. Peps Persson och den zimbabweanska stjärnan Lovemore Majaivana en turné i Zambia och Zimbabwe. Bland höjdpunkterna märks en spelning på Lusakas fotbollsarena (50.000 pers.) och Harare Garden (40.000). Samtidigt gör man spelningar i townships och på landsbygden. T.ex. i Ndola, bara någon mil ifrån platsen där Dag Hammarskjölds plan störtade. Under året producerar Dan också ett album med den danska popsensationen ”På slaget 12”.

1988

”Kosmonaut” är nu nedbantat till en trio. Dan, Henrik Jansson och Åke Sundqvist. Tillsammans gör de ”Café Sorgenfri”, en skiva som återigen bryter ny mark och tveklöst är att betrakta som en konstnärlig höjdpunkt. Kommersiellt blir den dock inte lika framgångsrik som de föregående plattorna. Den Princeinfluerade singeln ”Jag har charm” hyllas men når inte den breda publiken. Den jazzigare uppföljaren ”554832” (med Palle Mikkelborg) når dock Sommartoppen. Albumet säljer c:a 40.000 ex och blir därmed Dans första skiva på sju år som inte går guld. (”September” nådde gränsen 1983) Trots allt topp 5 på listan. Delvis beroende på Dans ovilja att turnera. Han är temporärt trött på resandet och flyttar till Köpenhamn.

”Café Sorgenfri” får 5 Plus i Aftonbadet och 5 Getingar i Expressen.

1989

Amalthea släpper samlingsalbumet ”Samlad värk” som även den säljer bra.

1990

Skivbolaget Amalthea skär ner på verksamheten och Dan signar med Little Big Apple, ägt av den kontroversielle Billy Butt. Han är dock i gott sällskap med kompisarna Lisa Nilsson, Rickfors, Tommy Körberg och Py. Av en slump bor han nu granne med ex-Dylangitarristen Billy Cross och bildar tillsammans med honom och Jansson/Sundqvist ”Dansband”. Plattan ”Lycklig måne” är i stort ett återvändande till rocken. Singlarna ”Mitt i livet” och ”Varje gång hon går förbi” blir stora framgångar och albumet säljer till en början utmärkt. Första upplagan (40.000) går ganska snabbt åt men då händer just det som inte får hända. Skivbolagsdirektören får andra problem så det pressas aldrig en andraupplaga…

Dessutom rapporteras försäljningen ofullständigt. Fortfarande är det oklart vem som äger rättigheterna till skivan men Dan planerar att lägga ut den på Spotify själv för att se om någon då hör av sig. Samma år släpps äntligen Nelson Mandela ur fängelse. Då ANCs andreman, Oliver Tambo, ligger på sjukhus i Sverige flyger Mandela hit. Dan är mycket aktiv i organisationen av en välkomstgala i Globen då stora delar av landets populäraste artister sjunger och Mandela talar. Som tack bjuds han på den officiella middagen på UD och träffar där förutom paret Mandela även Jesse Jackson och en rad europeiska statschefer.

1991

Dan signar för första gången med ett stort skivbolag. Han skriver kontrakt med CBS men hamnar på Sony som under året köpt Columbia. Det första de gör är ytterligare ett samlingsalbum ”Deja vu – stänk och souvenirer”. Dubbelalbumet innehåller tre nya sånger med Dan och ett återförenat RMB och ett mindre väl genomtänkt ”discomedley” av de största hitsen.

Dan blir pappa och flyttar därför tillbaka till Stockholm.

1992

Dan och Henrik Janson spelar in den oerhört ambitiösa skivan ”Kejsaren är naken” där flera av Skandinaviens främsta jazz och rockmusiker medverkar. Inspirerad av bl.a. Steely Dan och Frank Zappa visar den en helt annan sida av Dan som nu dessutom för första gången använder rim i texterna. Både budget och förväntningar är enorma. Tyvärr är publiken inte alls med på noterna utan albumet blir hans sämst säljande på mer än tio år.

1994

Dan återvänder till rötterna med albumet ”Dan Hylander”. Trots radioframgångar med ”Vem är vem” och den psalmlika ”I denna tid” ökar försäljningen bara marginellt och blir då också ett avslut på samarbetet med Sony.

1989-95

Under denna period har Dan inget eget turnerande band men han medverkar i ett stort antal paketturnéer med artister som: Ian Hunter, Mick Ronson, Ted Gärdestad, Totta Näslund, Plura, Sanne Salomonsen, Lis Sörensen, Mats Ronander, Tommy Nilsson, Graham Parker, Annelie Rydé m.fl.

1995

Inleder Dan ett samarbete med Totta Näslund. Dan producerar och skriver låtarna, Totta sjunger. Kjell Andersson är EMIs A&R. Första samarbetet, ”Totta I” blir en oväntad hit. Singelbaksidan ”En clown i mina kläder” går in på Svensktoppen för att stanna i 28 veckor och albumet säljer över 50.000 ex. Dan har skrivit tio av tolv sånger. En ny karriär tar fart. Att skriva åt en annan artist revitaliserar hans låtskriveri. Han har ju också redan stor erfarenhet som producent både åt sig själv och andra. Själv spelar han allt mindre live då den karriären skadats allvarligt av att hans måttligt kompetenta skivbolag, MNW, aldrig släppte hans så framgångsrika åttiotalskatalog på CD.

1996

”Totta II” tar vid där ettan slutade. Skivan var en berättelse med början och slut. Sånger som ”Hjärtats slutna rum” och ”Mitt liv är nu” bidrar till att framgångarna fortsätter. Dan är numera producent/låtskrivare på heltid.

1997

Dan, Py och Raj Montana Band återförenas för en sommarturné. Samtidigt släpper EMI en gemensam samling ”Hits” där även Annelie Rydé medverkar. Turnén blir en stor publiksuccé och samlingsskivan når topp 10. På albumet gjorde Dan o Py dessutom vars två nya låtar. ”Hon har en man” ingår fortfarande i Dans liverepertoar.

1998

Hemmapappa under våren. Kjell Andersson slutar på EMI och Dan är tänkt som ”ersättare”. Han blir label-manager för omstartade etiketten Harvest.

1999

Harvest/EMI ger ut två album. Magnus Lindbergs ”Ljus i natten” med Rockpilelegenden Billy Bremner som producent och Dan som A&R. Skivan får lysande recensioner och blir Magnus bäst säljande soloalbum sedan 80-talet. Under påföljande turné spelar Dan och Bremner gitarr och Dan fungerar även som turnéledare. ”Totta III” innehåller nästan uteslutande Hylanderkompositioner och bland musikerna finns nästan hela RMB och Bremner. Sånger som ”Den röda klänningen” och ”Lögner och porslin” gör den till ytterligare en försäljningsframgång. EMI och Virgin går samman. Alla räknar med att EMI, som är överlägset störst i Sverige, ska få behålla VD och sina flesta A&R. Så blir inte fallet och Dan blir ett av offren för sammanslagningen.

2000

Millenniets första år blir ett år av pappaledighet och låtskrivande. Dan skriver med låtskrivare från hela världen och börjar så smått att spela live igen.

2001

”Totta IV” blir kronan på verket i samarbetet Hylander/Näslund. Skivan är en serie duetter mellan Totta och kvinnliga sångerskor. Marie Fredriksson, Sanne Salomonsen, Louise Hoffsten, Josefin Nilsson, Jenny Silver (då Öhlund), Sharon Dyall, Charlotte Berg, Kajsa Grytt och Sara Isaksson hjälper albumet till platinaförsäljning och Dan är som vanligt huvudsaklig låtskrivare. Albumet blir ett värdigt avslut på ett sexårigt samarbete.

2002

Dan får jobb som frilansande A&R på Sony. Hans första idé, en skiva med Peps i Sydafrika, strandar tyvärr av hälsoskäl. Istället ger han sig i kast med att producera och skriva till Sylvia Vrethammar. Idén är att göra en skiva med ”latinschlagerpop” med texter som har ambitionen att matcha perioden då folk som Beppe Wolgers och Olle Adolphsson skrev populärmusik. Skivbolaget skickar in den tänkta förstasingeln till Melodifestivalen. ”Hon är en annan nu” blir Dans hittills enda bidrag till tävlingen. Sylvia gör ett lysande jobb men tyvärr räcker det inte till final.

2003

Året innan hade Tomas Ledin ringt Dan. Han hade en idé om att göra en platta där han skrivit sångerna tillsammans med ett antal andra svenska låtskrivare. Dan tycker att det är en utmärkt idé. Då han inte hört något från Tomas på ett halvår så ringer han upp själv och undrar när det blir av. Tomas säger då att han skrotat idén men efter en stunds samtal så bestämmer de sig för att helt förutsättningslöst träffas nästa måndag och försöka skriva något. De skriver en låt som blir så bra att de bestämmer sig för att träffas nästa måndag igen. Så rullar det på i ett par månader och en dag ringer Tomas och säger att han tror att de har en platta på gång. De åker till Frankrike och skriver färdigt. Tomas vill göra något annorlunda än sina senare plattor. Mera i den singer/songwriter-tradition där de båda har sina rötter. Dan ringer sina kompisar Esbjörn Svensson o Dan Berglund som gärna medverkar tillsammans med flera av landets absolut främsta jazz och rockmusiker.

2004

”Med vidöppna fönster” når topplistans andraplats och säljer kanske inte lika mycket som Tomas tidigare hitalbum men ändå mycket för en så djärv satsning. Dan tycker fortfarande att den tillhör en av de bästa plattorna han varit med om att skriva och producera och är stolt över att de lyckades med att få en så pass ”smal” skiva att nå en bred publik.

2005

Dan producerar Billy Bremners album ”No if’s, but’s, maybe’s”. Albumet ignoreras i Sverige men får lysande recensioner utomlands. ”You can hear who was the heart and soul of Rockpile” säger den ansedda amerikanska tidskriften Rolling Stone.

2006

Den ständigt fallande skivförsäljningen i Sverige gör det svårt att överleva bara som producent/låtskrivare i Dans genre. Han börjar så smått att spela live igen. Oftast som gästartist i olika sammanhang.

2007-2015

Dan med familj flyttar till Riberalta, en stad i bolivianska Amazonas. Orsaken är att svärföräldrarna blivit äldre och nu behöver hjälp med familjeföretaget. Dan, som alltid älskat tropikerna, finner sig snabbt tillrätta. Den nya miljön får honom att börja skriva för nöjes skull igen. Både text, musik och prosa. Efter c:a 18 månader börjar han att dela tiden mellan Sverige och Bolivia. Livejobben ökar konstant.

2010

Dan skriver en låt i Bolivia som han tycker skulle passa RMB. Han mailar låten till övriga gamla bandmedlemmar och de håller med. Han flyger hem och spelar in låten med bandet på en eftermiddag. Py och Mats Ronander körar. Det visar sig att magkänslan var helt korrekt. ”Du är det vackraste” blir Dans första topp 30 singel på 25 år och tillhör fortfarande konstant en av hans mest spelade sånger på Spotify.

2011

En tänkt reunion för ett album med RMB ställs in p.g.a. Clarences och Pelle Alsings åtaganden med Roxette. I stället bildar Dan ett nytt band, ”Orkester”, tillsammans med bl.a. Janne Bark, Nilla Nielsen och violinisten Jannike Björklund. Tillsammans gör de Dans första album i eget namn sedan 1994 lämpligt nog döpt till ”Den försenade mannen”. Skivan går direkt in på försäljningslistans fjärdeplats och skapar ett underlag för ett flitigt turnerande. Dan blir på allvar långpendlare.

2012

Dan & Orkester släpper live DVD/CDn ”Förscenad”. Albumet når plats 11 och live-publiken växer stadigt. Särskilt i Skåne och övriga Sydsverige. Dan åker parallellt också på turnén ”80’s Live” med bl.a. Mikael Rickfors.

2013

Fortsatt turnerande med Orkester och 80’s Live. Dessutom gör Dan Wille Craafords ”Hovturnén” tillsammans med bl.a. Nanne Grönwall, Gunhild Carling och Marika Willstedt. Långpendlandet till Bolivia blir allt svårare att pussla ihop.

2014

Dan är med och bildar den nya konstellationen ”RRH” tillsammans med Rickfors och Ronander. Man spelar in singeln ”Från midnatt fram till gryningen” som blir en mindre hit efter ett framträdande i ”Lotta på Liseberg”.

2015

RRH sommarturnerar med Nationalteatern. Gör en SVT-dokumentär runt sitt framträdande på ”Hojrocken”. Dan & Orkester gör stor succé på ”Sweden Rock” I december inser Dan att pendlandet blir för ansträngande och flyttar, åtminstone temporärt, hem till Sverige igen.

2016

Dan upplöser sin ”Orkester” och bildar nytt band med bl.a David Carlson och Ola Johansson från RMB. Resterande musiker är under 30 och tillför en bra blandning av naivitet, energi och spelskicklighet.. De spelar in albumet ”Kan själv” som består av Dans egna tolkningar av sånger han skrivit åt andra. Pugh Rogefeldt ersätter Mats Ronander i RRH. Turnésommaren 2016 blir Dans intensivaste sedan 1984. Dessutom åker RRH på en turné i oktober. ”Kan själv” släpps under hösten och singlarna ”Det vet bara jag” och ”Stort att vara liten” blir framgångar på Spotify respektive P4. Dan ser nu fram emot 2017.

En rullande sten samlar ingen mossa.

Låtskrivare & Producent

Under senare delen av 1990-talet övergick Hylander med stor framgång till att skriva musik åt och producera andra artister. På Tomas Ledins skiva Med vidöppna fönster från 2004 är låtarna skrivna och producerade av Dan Hylander och Tomas Ledin tillsammans. Som låtskrivare har hans sånger framförts och/eller spelats in av artister som Thorsten Flinck, Totta Näslund, Kal P Dal, Sven-Ingvars, Tomas Ledin, Larz-Kristerz, Christina Lindberg, Niels Jensen, Björn Skifs m.fl.